Werkzaam op hobbygebied:

Gewezen redaktieraadslid van het maandblad ''HET ZEE-AQUARIUM'' dat werd uitgegeven door De Nederlandse en Belgische Bond van Zeeaquariumverenigingen, (NBBZ) die helaas door incompetentie van de bestuursleden ter ziele is gegaan.

Gewezen redaktielid  van 'het maandblad '' Het Aquarium" dat wordt uitgegeven door de Nederlandse Bond Aqua Terra (NBAT)

Samen met studenten van de Landbouwhogeschool te Wageningen jarenlang geŽxperimenteerd met diverse biologische filtersystemen met speciale aandacht voor diverse soorten substraat. Tegenwoordig worden eiwitafschuimers gebruikt die voor een groot deel de bio-filters kunnen vervangen. Zelf ben ik een voorstander en gebruiker van wierenfilters.( VOF)  De laatste jaren zijn er steeds meer mensen die het voordeel van het VOF filtersysteem (combinatie klein bio-filter met een algen/wierenfilter) inzien en nu willen gebruiken. Ook de handel heeft het algen/wierenfilter ontdekt en op de markt gebracht. Deze filters hoeven niet groot te zijn en behoeven weinig onderhoud. Maar ze zien er niet zo interessant uit als een dure eiwitafschuimer enz. Mijn huidige bak 200 x 60 x60 draait al jaren op een Eheim potfilter in combinatie met een wierenfilter ( VOF) ,( Zie alternatief aquarium) evenals de bakken van mijn klanten.

Afdeling of werkgroep

Gewezen lid van de werkgroep Zeewater. Deze werkgroep valt onder auspiciŽn van de Nederlandse Bond Aqua Terra, (NBAT) Samen met drie andere hobbyisten de eerste cursus Zeeaquarium verzorgen geschreven.

Om meer ervaring op te doen plaats en verzorg ik diverse aquaria vanaf 1.60 meter tot 5 meter bij bedrijven en particulieren. Er zijn mensen die " wijs " geworden zijn door het lezen en aanhoren van aquariuminfo en zelf menen een boek over dit thema te kunnen schrijven, maar ik heb de mogelijkheid mijn wijsheid uit de praktijk te kunnen halen. En die is niet altijd dezelfde als de theoretische.

 

 

Zeeaquarium Homepage  (Startpagina)